O celiakii.

Už v roce 1888 popsal anglický lékař nemoc dětského pacienta a nazval ji „Coeliac affection“ podle řeckého stola „koiliakos“, což znamená břišní. Teprve roku 1950 objevil holandský tým dětských lékařů, že nemoc vyvolává gluten.
Co je to „gluten“?
Obilí sestává až z 15% z bílkoviny. V případě pšenice, žita, ječmene a ovsa sestává tato bílkovina výhradně z glutenu - lepku. Tato bílkovina udržuje těsto při zpracování pružné a lesklé. Proto se mouky, obsahující lepek hodí zvlášť dobře na pečivo. Lepek se však nachází nejen v obilí a obilných produktech, skrývá se i v mnoha hotových potravinách. Protože váže vodu, emulguje a stabilizuje, je v potravinovém průmyslu hojně používán. Lepek těchto druhů obilí má rozdílná pojmenování:
Pšenice - gliadin
Žita - secalin
Ječmen - hoblin
Oves - avenin

Co se stane při celiakii?

Lidé s celiakií reagují nesnášenlivostí na lepek. Dostane-li se jim lepek do tenkého střeva, aktivuje imunitní systém. Střevní sliznice se zanítí. Povrch sliznice se poškodí a natrvalo už se nemůže zregenerovat. Proto se nemůže dostatečným způsobem zužitkovat výživa. Následkem je nedostatek energie a živin. Imunitní systém je neustále aktivní a organismus musí nepřetržitě bojovat s ohniskem zánětu.

Následky nerozpoznané celiakie:

• nedostatek železa (chudokrevnost)
• bolesti kostí (osteoporóza)
• svalové křeče
• poruchy menstruace
• neplodnost
• deprese
• náchylnost k infekcím
• špatné hojení ran
• šeroslepost
• rakovina střev

Symptomy celiakie:

poruchy trávení
• průjem


mastná stolice
• nadýmání
• nevolnost
• únava
• deprese
• nechutenství
• úbytek váhy

Je celiakie vyléčitelná?

Bohužel není. Jediným léčebným prostředkem je bezpodmínečné stoprocentní dodržování bezlepkové diety. Bezlepkovou stravou nemůžeme docílit vyléčení, ale můžeme dosáhnout úplného vymizení potíží.

Diagnostika:

Abychom získali spolehlivou diagnozu, musí být proveden test protilátek a biopsie.
Při biopsii se do horní části tenkého střeva zavede endoskop nebo bioptická kapsle. Lékař odebere malé vzorky. Obě vyšetření se musí provádět v akutní fázi nemoci.

Jak se projevuje Dermatitis herpetiformis Duhring?

Je to kožní onemocnění, které provází celiakii. V akutním stádiu následují po svědění malé puchýřky na loktech, v podkoleních jamkách, na hlavě. Nemoc lze diagnostikovat pomocí vzorku kůže. Spouštěčem může být i jód. Postižení musí ze své stravy vyloučit lepek a jód.

Kde se může skrývat lepek?


• léky
• vitamínové preparáty
• směsi koření
• zmrzlina
• sladové výrobky
• barviva
• paštiky
• uzeniny
• mléčné výrobky
• čokolády






Celiakie a laktózová intolerance.


V akutní fázi celiakie se současně objeví o laktózová intolerance, protože tenké střevo už neprodukuje potřebným enzym laktázu. Musíme tudíž z jídelníčku vyloučit mléčné produkty všechny potraviny s mléčným cukrem.

Na co dbát v počáteční fázi celiakie?

Dbejte na vyváženou stravu a zásady zdravé výživy. Používejte lehce stravitelné tuky se středně dlouhým řetězcem. Vyhýbejte se nadýmavým potravinám, jako je kapusta, zelí, cibule, pórek a luštěniny.

Co střevo poškozuje?

• stravování ve Fast Foodech
• těžko stravitelná jídla
• cukr
• příliš mnoho tuku
• příliš málo tekutin
• alkohol
• nikotin
• stres
• málo pohybu

A co naopak střevu prospívá?

čerstvé potraviny
• šetrná příprava jídla
• vláknina
• lehce stravitelná jídla
• bylinné čaje
• pohyb
• uvolnění, relaxace
• čerstvý vzduch
• důkladné žvýkání
• probatika
• pozitivní životní postoj