NOVÉ RECEPTY:

 

ŽEMLE

Suroviny:

400 ml vlažné vody

1 bal. sušených kvasnic

1 ČL cukru

5 dkg másla, nebo oleje

500 g bezlepkové mouky

3 g soli

1 PL vinného octa

1 PL psylia

 

Postup:

 

Nejdříve si připravíme psylium, které necháme 10 min. nabobtnat ve vlažné vodě. Připravíme si kvásek. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, v níž máme mouku, sůl, máslo nebo olej, ocet. Těsto dobře zpracujme. Chvíli necháme kynout. Těsto po té rozdělíme na 12 kousků a tvoříme žemličky. Posypeme semínky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 mint. Kynout. Pečeme na 180 st. Asi 30 min.

 

 

TORTILLA.

Suroviny:

250 g bezlepové mouky

200 ml  vody

1 ČL tuku (máslo, sádlo)

1 ČL soli

Postup:

Vodu uvedeme do varu a rozpustíme v ní tuk. Mouku smíchám se solí a přidáme horkou vodu s rozpuštěným tukem. Promícháme a necháme dobře vychladit. Zpracujeme na vále v nelepivé těsto. Rozdělíme na kuličky velikosti pingpongového míčku a rozválíme na placky silné 1 mm. Na suché pánvi pečeme asi 2 min z každé strany. Přikryjeme utěrkou. Plníme různými náplněmi a přehneme. Vždy uděláme tolik tortill, které hned spotřebujeme. Jinak ztvrdnou.

 

 

 

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S OMÁČKOU ŽAHOUR.

 

Suroviny:

250 g tvarohu v papíře

1 vejce

250 g mouky (Jizerka)

2 PL oleje

Sůl

Na žahour:

Borůvky

Máslo

Mléko nebo smetana

Maizena

 

Postup:

Z tvarohu, vejce, mouky, oleje a soli připravíme těsto. Vytvarujeme knedlíky – kuličky cca 3cm v průměru. Vložímde do vroucí vody a jakmile vyplavou na povrch jsou hotové.

Žahour: Borůvky zalijeme vodou, přidáme cukr a máslo, povaříme, přidáme smetanu s maizenou a krátce povaříme.

Knedlíky poléváme na talíři žahourem, pocukrujeme, můžeme ozdobit zakysanou smetanou. Žahour můžeme připravit i z jahod.

 


KYNUTÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY

 

Suroviny:

300 g bezlepkové mouky (Jizerka)

200 ml vlažného mléka

1 vejce

1 PL cukru

20 g droždí

Sůl

 

Postup:

Připravíme kvásek z mléka, cukru a droždí. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme kvásek, vejce, olej a vlijeme vzešlé droždí. Dobře zpracujeme těsto hnětačem. Necháme kynout cca 30 min. Vyklopíme na vál a těsto rozválíme na 9 čtverečků. Ruce si můžeme omastit troškou oleje, aby se nám nelepily. Do každého čtverečku dáme ovoce, pevně zavřeme, necháme chvíli kynout a vaříme na plátýnku v páře cca 15 min.