NOVÉ
RECEPTY:
ŽEMLE
Suroviny:
400 ml
vlažné vody
1 bal.
sušených kvasnic
1 ČL
cukru
5 dkg
másla, nebo oleje
500 g
bezlepkové mouky
3 g
soli
1 PL
vinného octa
1 PL
psylia
Postup:
Nejdříve
si připravíme psylium, které necháme 10
min. nabobtnat ve vlažné vodě. Připravíme si
kvásek. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy,
v níž máme mouku, sůl, máslo nebo
olej, ocet. Těsto dobře zpracujme. Chvíli necháme
kynout. Těsto po té rozdělíme na 12 kousků
a tvoříme žemličky. Posypeme semínky. Dáme
na plech vyložený pečícím papírem a
necháme 30 mint. Kynout. Pečeme na 180 st. Asi 30 min.
TORTILLA.
Suroviny:
250 g
bezlepové mouky
200 ml
vody
1 ČL
tuku (máslo, sádlo)
1 ČL
soli
Postup:
Vodu
uvedeme do varu a rozpustíme v ní tuk. Mouku
smíchám se solí a přidáme horkou
vodu s rozpuštěným tukem. Promícháme
a necháme dobře vychladit. Zpracujeme na vále
v nelepivé těsto. Rozdělíme na kuličky
velikosti pingpongového míčku a rozválíme
na placky silné 1 mm. Na suché pánvi pečeme
asi 2 min z každé strany. Přikryjeme utěrkou.
Plníme různými náplněmi a přehneme.
Vždy uděláme tolik tortill, které hned
spotřebujeme. Jinak ztvrdnou.
TVAROHOVÉ
KNEDLÍKY S OMÁČKOU ŽAHOUR.
Suroviny:
250 g
tvarohu v papíře
1 vejce
250 g
mouky (Jizerka)
2 PL
oleje
Sůl
Na
žahour:
Borůvky
Máslo
Mléko
nebo smetana
Maizena
Postup:
Z tvarohu,
vejce, mouky, oleje a soli připravíme těsto.
Vytvarujeme knedlíky – kuličky cca 3cm v průměru.
Vložímde do vroucí vody a jakmile vyplavou na povrch
jsou hotové.
Žahour:
Borůvky zalijeme vodou, přidáme cukr a máslo,
povaříme, přidáme smetanu s maizenou a
krátce povaříme.
Knedlíky
poléváme na talíři žahourem, pocukrujeme,
můžeme ozdobit zakysanou smetanou. Žahour můžeme připravit
i z jahod.
KYNUTÉ
OVOCNÉ KNEDLÍKY
Suroviny:
300 g
bezlepkové mouky (Jizerka)
200 ml
vlažného mléka
1 vejce
1 PL
cukru
20 g
droždí
Sůl
Postup:
Připravíme
kvásek z mléka, cukru a droždí. Do mísy
dáme mouku se solí, přidáme kvásek,
vejce, olej a vlijeme vzešlé droždí. Dobře
zpracujeme těsto hnětačem. Necháme kynout cca
30 min. Vyklopíme na vál a těsto rozválíme
na 9 čtverečků. Ruce si můžeme omastit troškou
oleje, aby se nám nelepily. Do každého čtverečku
dáme ovoce, pevně zavřeme, necháme chvíli
kynout a vaříme na plátýnku v páře
cca 15 min.
|